Kruier loopt loods in en uit

Naast station Uden staat een goederenloods. Een kruier is druk in de weer om materialen van binnen naar buiten te brengen waarbij de beide deuren van de goederenloods open en dicht gaan. Met zoveel werk, werd in 2017 een collega gevraagd de deur te openen en te sluiten. 

Kruier loopt loods in/uit (1992)

Aan de hand van het tijd-plaats diagram in de figuur hiernaast, volgen de acties die nodig zijn om de kruier zijn rondje te laten lopen.

Zijn rondje start bij T=0 vanuit de lichtpoort (L), waar de kruier eerder was gestopt (T=11). Motor (M) drijft schijf I aan. Om de schijven I en II heen ligt een vierkant snaartje (S) van neopreen rubber. Aan het snaartje is een beugeltje (K) van dunne staaldraad gelijmd. Op het einde van de staaldraadjes is de kruier met steekwagen bevestigd. De kruier sleept met weinig druk op de vloer van de loods. Bij T=1 gaat deur A langzaam open. Dit gebeurt via een dunne stalen trekdraad in een messing mantelbuisje, dat vanuit de onderbouw naar binnen in de loods loopt, voor iedere deur een (paarse en groene in de figuur hiernaast). De deuren glijden aan een messing stang, die als rails boven de deuren zit. Motor mA drijft een schroefspindel aan, die het staaldraadje een slag heen (en terug) beweegt. Aan het einde van de slag (T=2) wordt mA uitgeschakeld. Ondertussen verlaat de kruier de loods door deuropening A. Het beugeltje loopt nu door de spleet aan de onderkant van de muur. De schaduw werking maakt dat de kruier bijna onzichtbaar voortbeweegt. Van T=3 tot T=5 gaat deur A weer dicht, terwijl de kruier midden op het laadbordes is gestopt (T=4) voor een korte pauze. Bij T=6 herhaalt zich alles voor deur B. Het totale rondje eindigt bij T=11, wanneer de kruier in de lichtpoort (L) komt. De elektronische tijdbewaking wordt dan gereset, om na een ingestelde pauze weer bij T=0 te beginnen. 

Man die deur opent (2017)

Is een toevoeging bij de goederenloods waar de deuren afwisselend open en dicht gaan om de kruier zijn rondje door de loods te laten lopen. 
Ogenschijnlijk is de beweging eenvoudig, maar er komt toch wel meer bij kijken. De man is weliswaar met de deur verbonden, maar hij maakt een draai naar binnen, terwijl de deur schuift. Hiervoor is het mechaniek van de kruier aangepast. Aan de uitschuivende stang voor de deur is een hefboom gekoppeld die de slag vergroot.
Er gaan nu dus twee staaldraadjes naar boven, waarvan één van ouds de deur laat schuiven en de andere de man ongeveer een kwart laat draaien.

Bekijk hier een clip met de kruier die de loods in en uit loopt